September 20, 2017
Регистрация
Блог

Малките тайни, които шапката издава за мъжкия характер?

0

Мъжката шапка – аксесоар от векове

Още от древни времена шапките са присъствали в живота на човека, като основната им цел била да предпазват главата от студ и горещина. С напредването на цивилизацията, шапката променяла своята роля и постепенно се превърнала в атрактивен моден аксесоар, който до към 18 век предимно се носел от мъже.

Днес шапката издава не само професията или религиозната принадлежност, но и типа на характера на мъжа. Различните видове мъжки шапки „говорят” много за своя притежател – стил, индивидуалност, артистичност, социален статус, емоционален заряд. Едни от най-познатите типове шапки са каскет, барета, бомбе, цилиндър, панамска шапка, шапка с козирка, федора, каубойска шапка. Всяка от тях се вписва в определена мъжка визия, продиктувана от настроението на мъжа или модните тенденции. Модата при мъжките шапки се влияе много от известните личности и шоубизнеса. Дори се случва определени модели шапки да се асоциират с някой актьор, футболист или певец, които я превръщат в своя запазена марка.

Шапката – огледало на характера на мъжа

Не може да не се сещате за Чарли Чаплин, когато видите елегантно черно бомбе. В неговите култови неми филми, тази шапка няма как да не ви е направила впечатление. Бомбето разкрива стила и класата на мъжа, затова е предпочитан аксесоар на много от звездите. Тази шапка определено ще привлече погледите на дамите, създавайки впечатление на изискан джентълмен. Напоследък бомбето все повече нашумява сред младежите и тук отново има пръст човек на шоу бизнеса. Това е певецът Джъстин Тимбърлейк, който се появява на много светски събития, а и в ежедневието си с бомбета в разнообразни цветове.
След филма „Индиана Джоунс”, в който Харисън Форд се движи навсякъде със своята федора, тази шапка предизвиква истински моден бум сред мъжете. С нея сме виждали и любимият на всички дами Брад Пит. Федората изразява мъжественост, предизвикателност и елегантен стил на истинския „мачо”.
Нима много жени не са въздишали по Клинт Истууд в неговите каубойски филми? Без каубойската шапка обаче ефектът не е същият. Тя е част от визията на коравите мъже или типичните мъжкари. Дамите си падат по такива типове, виждайки в тях мъжа, който ще ги защитава и няма да ги остави в беда.
Френската барета пък е символ на артистичния мъж, който носи в себе си много силен емоционален заряд. Мъжете, които носят барета са романтични и забавни, а стигнат ли до брак са любящи съпрузи. Тук ще споменем енергичния Уил Смит, който често може да бъде видян с елегантна барета.

Няма как да не обърнем внимание и на каскета, който напоследък е много популярен мъжки аксесоар. С него свързваме мъжете с добър усет към модата и много специално отношение към външния си вид. Носенето на каскет е част от визията на по-нестандартно мислещите мъже, уверени в своя чар и познати с купонджийския си дух.

Непременно ще споменем и една доста по-рядко срещана мъжка шапка, която обаче разкрива аристократичност и висока класа. Това е цилиндърът – шапка, която се изработва изцяло на ръка от специална коприна и филц. Обикновено се прави по поръчка и цената й е доста висока. Мъже с цилиндри не могат да се видят на случайни събития, а само на изискани коктейли или луксозни тържества на висшата класа. Тази шапка се свързва с английските богаташи и аристократи, като например принцовете Уилям и Хари. Тя предизвиква респект и подсказва джентълментската натура на мъжа.
Друга шапка, която е масово разпространена и се носи както в летния, така и в зимния сезон е тази с козирката. С нея можем да видим мъже на всякаква възраст и най-често те са спортно облечени. Шапката с козирка е много практична и удобна за ежедневието, затова се предпочита от повечето мъже. Освен със спортния и авантюристичен дух, тази шапка се асоциира и с хип-хоп културата, която я наложи сред младежите. Рапърът Джей Зи почти винаги може да бъде забелязан с такава шапка, както с козирката напред, така и с обърната назад. Някои казват, че това е аксесоарът на лошите момчета, но не може да е отсъди на 100 процента.
С шапка или без, мъжът трябва да държи на своята стилна визия. Въпрос на личен избор е дали ще я добави в гардероба си или ще предпочете да се вижда атрактивната му прическа. Важното е когато добавя аксесоар, било то шапка, колан, шал или часовник, да ги съчетае с облеклото си. А що се отнася до модата при шапките, там едно е наистина сигурно – диктуват я известните. Добър пример за това е Дейвид Бекъм и неговата beanie hat, по която се запалиха хиляди англичани.

Шапките, които носят известните:

Дейвид Бекъм с beanie hat

Джони Деп с федора

Шон Конъри с панамска шапка

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.