February 19, 2019
Регистрация
Блог

Влиянието на субкултурата върху модата и появата на татуировките в съвременния свят

0

История на татуировките

Думата “татуировка” идва от Самоанската дума “tatau” и е била донесена в Европа от изследователите на новия свят, като е обяснявала актовете на рисуване и оцветяването на тялото, използвани от различни Полинезийски култури.

Татуирането е съществувало в различни други традиционни общества като Япония и Индия, но Полинезия най-силно заинтересувала европейските изследователи. По това време в Европа западните общества все още не са светски, а християнството забранявало татуировките. Историята за това как татуировките стават част от мейнстриим културата до голяма степен е феномен на 20-ти век. В началото татуировките се появяват сред определени групи като моряци, военни и затворници, необходимо било да се случат няколко неща преди татуировките да станат меинстриим. Първо трябвало да станат по-приемливи за по-големи слоеве от населението на стария континент. Тялото, като място за естетическо представяне трябвало да загуби своята стигма, трябвало да мине време преди да стане допустимо то да се използва, като повърхност за украса и художествена изява. Едва през 80-те с появата на пънк-културата се дава сериозен тласък на татуирането, създава се субкултура, младежите като основни потребители който искали да се разграничат от по-старите поколения започват да се татуират.

Днес татуирането е повече от модно изявление, много хора свързани с модата и спорта  демонстрират своите татуировки, ние избираме дали да се присъединим към редиците на татуираните, без да се присъединяваме кум определена субкултура. По-скоро е станало индивидуален акт близък до стайлинга или като възможност за декорация. Може да се каже че с времето татуировката е станала като моден аксесоар, към който много хора са пристрастени като винаги може да се добави и още нещо.

Разбира се новата татуировка е сериозна крачка, не е като да си купиш нови дънки или да си смениш прическата. Татуирането е сериозно решение защото отстраняването и от нашите тела изисква значителни разходи и специални умения. Може би това е част от продължаващата мистика на татуирането.

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.